torsdag 28 juni 2012

Lugn i hjärnan....

Nu när det är sommar ( i varje fall enligt almanackan ) vill ju många av oss ha en skön, bra sommar. Ändå inleds sommaren oftast med en del frustration. En del av den frustrationen/irritationen handlar ofta om att vi utvecklat en sk. zapp-hjärna (som att zappa mellan olika TV-kanaler).

För att vi ska klara vårt jobb, skola, partner, barn eller barn-barn, vår kropp etc. idag måste vi utnyttja vår hjärnas förmåga att splittra vår uppmärksamhet maximalt. Vi tränar vår hjärna till att ha många bollar i luften samtidigt. Du skulle inte klara ditt vardagsliv med mail, facebook, sms och ditt övriga liv om du inte tränat detta länge.

Det man vet idag om hjärnan är att den är plastisk. Ju mer du använder vissa funktioner desto mer mentala muskler utvecklas just där. Ditt sätt att leva idag gör att du blir duktig på splittrat fokus och problemlösning. När du inte har några problem blir den delen av hjärnan lite sysslolös. Då "skapar" den delen av hjärnan möjliga problem för att ha något att göra. Man kan säga att du får en kick av problem.

Här och nu-delen av hjärnan är där du är då du bara är i nuet, upptagen av det du gör för stunden. Den delen av hjärnan vet inte hur man gör när man oroar sig. Är du lugn och fridfull, harmonisk, så är du troligen mera där. De flesta av oss längtar dit på semestern.

Men här och nu-delen av hjärnan och många bollar i luften-hjärnan motverkar varandra. Så när den ena delen tar över får den andra delen svårare att jobba.

Så om din semester precis börjat eller ska börja - försök göra mer av en sak i taget. Släpp dina oroliga, rastlösa tankar och se dem mera som en ovana av allt tanke-zappande du gjort i vinter.

Allt fysiskt lockar här och nu-hjärnan. En kram, puss, rensa ogräs, jogga, fiska, sätt dig under en korkek och lukta på blommorna. Eller träna lite mindfulness som går ut på att just träna här och nu-hjärnan.

Din oro kan du ta upp efter sommaren igen - om du nu har lust med det förstås ;-)

Varma sommarhälsningar från oss på Ljusweb !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar