torsdag 13 december 2012

Ljusterapi via öronen - kan det verkligen fungera?

Valkee Ljuslurar
När jag och min fru först hörde om ljusterapi via öronen så fnissade vi mest.
- Vilka kan gå på en sådan sak, sa vi. Rent lurendrejeri.
Alla vet väl att ljusterapi sker genom ögonen!

Vi har ju själva jobbat med ljusterapi och kan vår sak, tyckte vi.
Sedan så släppte vi det hela.

Eftersom kom lite artiklar och notiser om Valkee ljuslurar.
Vi hörde att de var populära i Finland och i Norge.
Då blev vi nyfikna och tog kontakt med Valkee i Finland.
Vi ville veta mer helt enkelt.Vi läste om forskning från Uleåborg i Finland där Valkee har tillsammans med Uleåborgs universitet startat en serie kliniska studier där patienterna behandlas med ljus doserat via örat till hjärnan. Avståndet är kort från hörselgångarna till hjärnan, dit det på grund av tunn benstruktur kan skickas stora ljusflöden på kort tid, bara 8-12 minuter. Studierna påbörjades under vintern 2008–2009 med en klinisk undersökning där patienter med svåra mörkerdepressioner fick ljusterapidoser via örat till hjärnan. Till undersökningen valdes försökspersoner med allvarliga depressionstillstånd vars symptom kunde påvisas bli värre under den mörka årstiden.


Försökspersonernas symptom försvann
På kort tid så gott som försvann de svåra symptomen på ångest och depression hos försökspersonerna. I den första undersökningen gick symptomen på mörkerdepression över helt på fyra veckor hos nio av tio patienter med svår depression. Till symptomen hörde bland annat trötthet och utmattning. Förbättringen fortsatte stadigt under hela undersökningsperioden.


Det vi läste och förstod allt mer om fördelarna och insåg att fungerar detta som det ska så kan jag ju få ljusterapi när jag vilar, får massage, arbetar, mediterar, myser med tända ljus etc. Ju mer vi tänkte på det ju bättre kändes det.

Så kort och gott så beställde vi en första sändning. Nyfiket laddade vi upp vår första Valkee och provade den sedan följande morgon.

Det enda jag märkte under tiden jag fick behandling är att det blev lite ljummet inuti öronen. Inget annat. efter 12 minuter så pep Valkee diskret och så var behandlingen klar.

Under dagen sedan så blev det nästa som en stillsam chock, om man nu kan uttrycka sig så.
Jag upplevde starkare vakenhet än jämfört med flera timmar traditionell ljusterapi! Det kändes helt overkligt. Och det på 12 minuter! Dessutom var jag ungefär lika vaken tills jag la mig kl. 22:30.

MIn fru som roat sett mig testa Valkee märkte ju hur pigga jag varit under dagen testade lurarna följande morgon med samma resultat.

Jag kan fortfarande inte förstå att något så kort kan ge så stor effekt. Så som det känns nu fattar jag inte varför alla vintertrötta nordbor inte snarast skaffar en Valkee?
Nu kan ju du som läser detta tänka: säljsnack! Det stämmer ju förstås. Men det fungerar ändå precis som jag beskrivit för mig. Det är smått fantastiskt tycker jag.

Tänka sig att man kan känna sig som en Duracellkanin på bara 12 minuter.... :-)

Så nu är det Valkee som gäller för oss på ljusweb!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar